loadingimg

Wczytuję dane...

Logowanie za pomocą kont zewnętrznych:

/
0 szt. / 
0.00 PLN
  • Szukaj
Archiwum
  • 2017
  • 2016
Magia spiruliny dla Ciebie!
  • Magia spiruliny dla Ciebie!
  • Zielone dobro

    Spirulina oferuje wiele korzyści dla zdrowia. Jej regularne spożywanie może przynieść takie efekty, jak obniżenie poziomu cholesterolu, zwiększenie odporności czy zwiększenie liczby krwinek czerwonych. Spirulina posiada ponadto właściwości hamujące rozwój komórek rakowych, właściwości przeciwzapalne, chroniące wątrobę, zmniejszające ilość toksyn w nerkach a ponadto zdolność kontrolowania astmy i zwiększania podaży przeciwutleniaczy.

    Moc i bogactwo

    Spirulina to niebiesko-zielone algi o fascynującym, spiralnym kształcie. To właśnie on jest inspiracją do powstania nazwy - spirulina. Należy ona do gatunków sinic i to jest naukowo znana jako Arthrospira platensis. Inne podgatunki znane człowiekowi, to na przykład Spirulina maxima i Spirulina geitleri. Spirulina zwykle występuje w jeziorach alkalicznych w Meksyku i Afryce. Jest bogata w składniki odżywcze, takie jak białka, węglowodany, witaminy, minerały i inne pierwiastki śladowe. Algi te mają zdolność przetrwania w najtrudniejszych warunkach, zarówno środowiskowych, jak i chemicznych. Dzięki temu mogą przetrwać nawet w ekstremalnych warunkach, jak silnie zasadowa woda słona, zawierająca od 30 g do 270 g na litr soli. Niestety nie znajdziemy w Polsce świeżej spiruliny, ale na rynku jest coraz więcej naturalnych suplementów diety na jej bazie, które są łatwe w codziennym przyjmowaniu. Spirulina w kapsułkach to świetne rozwiązanie dla tych, którzy poszukują ogólnego zastrzyku energii i porcji codziennych witamin.

    spirulina w kapsułkach

    Algi z równika

    Uważa się, że Spirulina jest gatunkiem fotosyntetyzującym, mającym około 3,5 miliarda lat. Spekuluje się również, że jej gatunek był odpowiedzialny za uwalnianie tlenu do atmosfery we wczesnych latach kształtowania się Ziemi. Ta niesamowita roślina została pierwszy raz odkryta w 1940 roku w Afryce Równikowej. To wówczas wojska francuskie natknęły się na dziwną roślinę jadalną, którą uprawiała miejscowa ludność. Spirulina rosła na powierzchni jezior i stanowila również pokarm dla miejscowych ptaków, takich jak flamingi. Składniki odżywcze występujące w spirulinie na 100 gramów zawierają 290 kcal energii, 57 gramów białka, 7 gramów tłuszczu i 24 gramy węglowodanów, a także 3 gramy błonnika pokarmowego i 3 gramy cukru. Znajdujące się w niej minerały i pierwiastki śladowe to 120 mg wapnia, 28 mg żelaza, 195 mg magnezu, 118 mg fosforu, 1363 mg potasu, 1048 mg sodu i 2 mg cynku. Witaminy znajdujące się w spirulinie obejmują tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, witaminę B6, C, A, E i witaminę K. Spirulina jest powszechnie uważana za jedno z najwlepszych źródeł białka. Zawiera około 18 z 22 aminokwasów potrzebnych ludzkiemu ciału.

    spirulina

2017-11-30 10:53:00